Att tågluffa är en otrolig frihet för många, och ett perfekt sätt att ta sig mellan olika platser. Det är för många en frihet att sätta sig på ett tåg och slappna av och inte känna några måsten. Många gillar att inte veta vart resan bär av och bara låta tåget ta dem till nya platser. Trots att det finns en spänning i att inte veta vart resan bär av, så kan det även vara roligt att ha en planerad resa. Tillexempel har många som mål att tågluffa genom hela Sverige och besöka ett visst antal städer, medan andra tågluffar genom Europa. Det finns även de som vill tågluffa på ett helt annat sätt, på helt andra platser. För dessa är det perfekt att tågluffa längst den transsibiriska järnvägen.

Transsibiriska järnvägen

En av de absolut mest kända järnvägarna i världen är den transsibiriska järnvägen. Alla de som någon gång har tänkt på att tågluffa har antagligen haft en tanke på att göra det längst den Transsibiriska järnvägen. Anledningen till att många vill tågluffa just där är främst för att järnvägen är så pass lång, och har otroligt många destinationer. Järnvägen har en huvudlinje som går till Vladivostok. Förutom huvudlinjen finns det tre andra linjer, en som går hela vägen till Mongoliet och Kina.

Bra att tänka på inför resan

Som med alla andra resor krävs det planering. Trots att tågluffning till skillnad från till exempel flyg är ett väldigt fritt och enkelt sätt att resa på, på så sätt att det inte krävs biljetter bokade långt i förväg så krävs ändå en plan. Ska man tågluffa längs den Transsibiriska järnvägen finns det fler saker som måste planeras än vad en tågluff i Sverige kräver. Man behöver bestämma sig för hur man ska ta sig till Moskva, då det är därifrån alla tåg avgår. Resan dit är inte alltid helt enkel, men ett vanligt sätt för svenskar att ta sig dit är med tåg från Finland. Från Helsingfors går det dagligen tåg till Moskva, och kostar ungefär 800 svenska kronor. Dessa tåg avgår ofta under kvällen och anländer i Moskva morgonen därpå. Då de allra flesta tåg från Moskva avgår på kvällen har man ofta en hel dag att upptäcka Moskva innan resan fortsätter på den Transsibiriska järnvägen.

Stopp på vägen

Efter att man bestämt vilken station som ska bli slutdestinationen kan det vara en bra ide att bestämma sig för om man vill göra några stopp på vägen, eller om man väljer att göra hela resan utan stopp. Tågen på den transsibiriska järnvägen passerar många intressanta platser och det är därför vanligt att göra minst ett stopp på resan, för att ha möjlighet att upptäcka fler platser. Det finns de som väljer att åka hela vägen till exempel Peking, helt utan att gå av tåget. Det kan bero på att man bara vill till destinationen, och väljer att ta tåget längst den Transsibiriska järnvägen som färdmedel.