Att åka buss är något många tycker är jobbigt samtidigt som det är smidigt. Många anser det jobbigt att åka med andra människor och väljer därför att ta bilen istället för bussen. Ska man resa långt är husvagn eller husbil ett perfekt alternativ. Men det finns de som kommit på iden att köpa en buss och göra om det till ett litet boende. Det kan till exempel vara så att man köper en gammal lite mindre buss med några säten, och gör om det. Det kan vara så att sätena byts ut mot sängar och madrasser som man sedan sover på. Det blir tillslut ofta som en husbil, fast inuti en buss. Den ombyggda bussen ger ofta en mer öppen och hemtrevlig känsla än vad en husbil eller husvagn gör. Anledningen till det är att man själv bestämmer hur bussen ska se ut, då man gör om den från början. Man kan till exempel välja att ha några säten och några sängar, eller säten som går att vända på så att de blir sängar. Man kan även välja helt hur inredningen ska se ut och måla bussen invändigt i speciella färger och lägga in gardiner och filtar för att göra bussen mer personlig. Det är även ofta förekommande att de omgjorda bussarna målas på utsidan i speciella färger och mönster, för att den ska sticka ut ur mängden. Av alla ombyggda bussar som finns runt om i världen är det nästan ingen som ser likadan ut som en annan.

Bo på olika platser

Precis som en husvagn kan man med en ombyggd buss stanna och bo vart man vill. De flesta bussar har nämligen både toalett och dusch inbyggt, vilket gör det till ett liten boende. Många av de som åker runt i ombyggda bussar väljer att bo på andra ställen än campingar, då de vill vara för sig själva och då de inte är i ett behov av en camping. Bussarna ser på insidan ungefär ut som ett vanligt hem med spis, vatten och kylskåp, och det finns många likheter med en vanlig stuga. Många ser det som en frihet att inte ha ett hus där man bor i, utan ha möjligheten att bo vart man vill, och byta plats från dag till dag.

Husbussens vänner

Det finns en förening för alla de som äger en ombyggd buss, och har det som intresse. Denna förening heter husbussens vänner och har totalt cirka 180 medlemmar från hela Sverige. Föreningens medlemmar träffas med jämna mellanrum för att titta på varandras bussar och även dela med sig av tips och råd. Nästan alla bussarna som medlemmarna äger har gått minst 100 000 mil, då det från början var helt vanliga bussar. Medlemmarna i husbussens vänner brinner för bussarna och menar att de ger bussarna ett nytt liv. De lägger ner mycket tid på att hålla bussarna rena och fina, och bygger ofta om och ändrar saker på både utsidan och insidan. Det är även vissa medlemmar som samlar på gamla bussar, och vissa av dem äger över 20 stycken.