När man ska ta sig en lång väg så finns det olika transportmedel man kan utnyttja, även om alla inte passar alla. Om man vill spara pengar genom att spendera mer tid på resandet så är buss nog det många kollar åt medan flyg är tvärtom. Tåg däremot hamnar någonstans mittemellan då det inte anses som billigt men inte heller så tidskrävande.

När man väl bestämt sig för att ta tåget så kommer man snabbt märka att det inte finns en uppsjö av aktiviteter man kan göra ombord. Men att förbereda sig och planera så kan man se till att tiden man spenderar på tåget inte känns så överdrivet lång.

tågresan

Att hitta saker man kan göra under tiden man reser

I denna artikeln förutsätter vi att man åker på egen hand och man inte har sällskap under tiden då vi kommer ta upp generella tips som är mer applicerbara på ensamresande. Självklart är det mer bekvämligt att resa med en partner då man kan spendera tiden ihop och till exempel spela kortspel, men så är inte upplägget i denna artikeln. I listan nedanför kommer du hitta tips på hur du kan göra din långa och tråkiga tågresa mer tolererbar och även effektiv.

  • Läs en bok – Även om detta tipset nästan har blivit uttjatat är det många som glömmer av den. Vi lever i en värld där teknologin har tagit över och vi har mindre tid till att sätta oss med en bra bok. På tåget har du en ypperlig tillfällighet att göra just detta.
  • Lyssna på podcast eller musik – Att sätta sig och lyssna på en intressant podcast eller sin favoritmusik kan göra så att man känner att man är någon annanstans och inte ombord på ett tåg. Därför är det rekommenderat att ha en eller två podcasts med intressant innehåll nära till hands.
  • Jobba – Om du har ett jobb som tillåter dig att jobba på vift så är det ett perfekt tillfälle att få någonting gjort. Detta gör att du kan effektivisera din tågresa och du kan njuta mer av din tid när du kommer fram.
  • Spela spel – Man behöver inte nödvändigtvis ha en partner eller vän med för att kunna njuta av en spelstund under resan. Så länge du har internetuppkoppling har du tillgång till massor av spel både via nätet och genom appstore på mobilen eller plattan.
  • Kolla på film/serier – Att ha med sig en dator eller telefon på en tågresa har nästan blivit en standard nuförtiden. Om du också kommer ha med dig det så finns chansen att se på film eller serier som du ännu inte sett. Detta gör att timmarna kommer flyga förbi och du kommer känna dig effektiv under tiden.
  • Titta på naturen som du åker igenom – Även om många människor gillar att sysselsätta sig när de är uttråkade så finns det fortfarande dem som gillar att blicka ut över naturen under resans gång.
  • Sov – Detta tips är väldigt individuellt då många har problem med att sova i sällskap med andra, okända, människor. Man ska även se till att ha uppsyn på sitt bagage så att man inte blir av med sina värdesaker om man bestämmer sig för att ta en tupplur för att få tiden att gå.

Det är rekommenderat att planera din resa

När du väl bestämt dig för att ta tåget till din destination så gör du bäst i att planera för vad du kan göra ombord. Detta ger dig största möjliga chans till att få tiden att gå så snabbt som möjligt och du kommer motverka din tristess på ett väldigt effektivt sätt.